Sprog påvirker dine smerter
Det er slet ikke uvæsentligt, hvad du har fået at vide om din krop igennem dit liv. Det er helt utroligt, hvad ord betyder for, hvordan vi tænker, føler og bevæger os.
Sproget kan groft sagt deles op i to kategorier:
- Er det, som du har fået at vide og siger til dig selv, bekymrende?
- Eller er det, det som du har fået at vide og siger til dig selv, beroligende?
Jeg fik at vide som barn, at fordi jeg havde kalveknæ, så havde jeg svage knæ. Netop den vending har fulgt mig og haft stor betydning for mig i mange år, før jeg lærte om opdateret smerteforståelse og begyndte at udfordre, om det egentlig var sandt.
Tør du sætte spørgsmålstegn ved de ord, du har fået med dig? Tør du undersøge, om det er den hele sandhed? Hvad sker der, hvis du pludselig forstår din krop anderledes?
Jeg har ikke svage knæ. Men jeg havde gået et helt liv og troet på, at jeg havde. Så sørg for at undersøge, hvilke ord og sætninger du vil have med dig.
For kroppen kan forandre sig igennem hele livet. Vedvarende smerter behøver ikke betyde for evigt. Kroppen er tilpasningsdygtig. Kroppen er robust. Jeg har muskler, der kan blive stærkere. Jeg må gerne bevæge mig frit.
Beroligende sprog giver mere bevægelsesfrit liv.
Du kan faktisk vælge, hvilke ord du vil vælge at tro på fremadrettet. Når du nu ved, at sprog påvirker smerter, så vær opmærksom på, hvilke ord du tager ind. Vær opmærksom på ikke at lytte til skræmme medier, dr. Google, eller farlige dramasætninger. Vælg dine ord med omhu, for det har betydning.
Alt godt til dig // Mathilde
P.P.S. Del i Facebookgruppen Smerteværkstedet, hvad du har fået at vide, som ikke gavner dig mere.